Hoe gamification uw organisatie kan helpen!

Wat is gamification eigenlijk?

Gamification is het proces waarbij elementen van games worden toegevoegd aan niet-game contexten om de motivatie en betrokkenheid te verhogen. Het is een snel groeiende trend in de zakelijke wereld, omdat het kan helpen bij het oplossen van allerlei uitdagingen. Van het verhogen van de productiviteit tot het verbeteren van de klanttevredenheid en van communicatie met uw doelgroep tot het werven van leden of donaties.

Een voorbeeld van gamification in de digitale wereld is de app Duolingo. Een app waar iedereen, op welk niveau dan ook, talen kan leren. Er worden meerdere gamification methodes in deze app gebruikt, met als uiteindelijke doel de mensen op een leuke en gemotiveerde manier talen te laten leren. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een avatar die u kunt personaliseren, een streak van het aantal dagen dat u achter elkaar op de app aanwezig bent, beloningen, positieve feedback, verschillende levels die u moet vrijspelen en verbondenheid door aan te geven hoeveel mensen samen met u aan het leren zijn. 

Een ander voorbeeld van gamification die u wel kent maar wellicht niet bij stil hebt gestaan dat dit gamification is, is bijvoorbeeld Holle Bolle Gijs in de Efteling. De Efteling stimuleert op een leuke en spelachtige manier om vuilnis in de prullenbak te gooien in plaats van op straat. Wanneer kinderen namelijk afval in Holle Bolle Gijs gooien, krijgen ze een compliment. Of wat denkt u van de groene en rode smileys op de matrixborden als u aan het rijden bent. Wanneer u te hard rijdt krijgt u een rode smiley te zien en wanneer u de juiste snelheid rijdt is de smiley groen. Dit is ook een vorm van gamification dat gedragsverandering positief beïnvloed.

Wat zijn de voordelen van gamification voor uw organisatie?

Eén van de voordelen van gamification is dat het mensen motiveert om hun prestaties te verbeteren. Dit kan worden bereikt door het stellen van doelen en het bieden van beloningen voor het behalen van die doelen. Bijvoorbeeld, er is een groot project bezig in uw organisatie. Door een ranglijst toe te voegen waarbij medewerkers punten mogen uitdelen aan goede ideeën van andere collega’s, zal het de medewerkers motiveren om mooie ideeën te bedenken.

Een ander voordeel van gamification is dat het kan bijdragen aan een betere samenwerking en communicatie binnen een organisatie. U kunt bijvoorbeeld een teamcompetitie organiseren waarbij teams van medewerkers samenwerken om een specifiek project te voltooien. Door gebruik te maken van positieve feedback en het competitie element kan dit leiden tot een betere samenwerking en communicatie tussen de teamleden.

Gamification kan ook helpen bij het verbeteren van de klanttevredenheid. Dit kan worden bereikt door het aanbieden van speciale acties aan klanten die regelmatig terugkomen of aanbevelingen doen. Een restaurant kan bijvoorbeeld een spaarsysteem introduceren waarbij klanten punten verdienen voor elk bezoek. Deze punten kunnen dan worden ingewisseld voor kortingen of een gratis maaltijd bijvoorbeeld. Dit kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en een grotere loyaliteit van de klanten.
Daarnaast kan gamification ook helpen bij het verbeteren van het leerproces. Denk bijvoorbeeld even terug aan het voorbeeld van Duolingo. Zij maken onder andere gebruik van aansprekende afbeeldingen, complimenten en positieve feedback wat mensen helpt met het leerproces. Ook geeft Duolingo aan met hoeveel mensen tegelijk u aan het leren bent, zodat u zich niet alleen voelt. Dit kan resulteren in een betere opname van informatie en een hogere betrokkenheid.
Verder kan gamification ook worden gebruikt om gedragsverandering te bevorderen. Een goed doel kan bijvoorbeeld laten zien waarom de natuur zo belangrijk is voor de mens en waarom er dus actie ondernomen moet worden. Door te laten zien dat veel andere mensen, waaronder bekende mensen, ook hebben geholpen aan dit goede doel, wilt u dit ook doen om hetzelfde niveau te behalen.

Er is nog een voordeel van gamification en dat is dat het een laagdrempelige manier is om mensen te betrekken bij een activiteit of een doel. Veel mensen zijn geneigd om games te spelen omdat het plezierig en uitdagend is, en door elementen van games toe te voegen aan een andere context, kan gamification mensen helpen om betrokken te raken bij iets waar ze anders misschien geen interesse in zouden hebben.

Als laatste kan gamification ook helpen bij het verzamelen van data. Door mensen te vragen om informatie in te voeren of te delen terwijl ze een spel spelen, kan gamification organisaties in staat stellen om nuttige informatie te verzamelen die ze kunnen gebruiken om hun producten, diensten of programma's te verbeteren. Een methode die hiervoor bijvoorbeeld gebruikt kan worden is schaarste en ongeduld. Wanneer iemand nog 2 uur moet wachten op zijn beloning, kun je diegene ook de optie geven om in ruil voor een mailadres direct de beloning te krijgen.

In het kort

Er zijn veel manieren waarop gamification kan helpen bij het oplossen van uitdagingen in de zakelijke wereld. Of u nu wilt werken aan het verbeteren van de productiviteit van uw medewerkers, de klanttevredenheid of het leerproces, het werven van personeel, donaties of leden of het bereiken van uw doelgroep, gamification kan een krachtige tool zijn om deze doelen te bereiken. Als u overweegt om gamification in uw organisatie te implementeren, neem dan de tijd om uw doelen te bepalen en een plan te maken voor hoe u gamification kunt gebruiken om die doelen te bereiken. Wij helpen u hier graag bij. U kunt altijd vrijblijvend een afspraak met ons inplannen om over deze vragen te sparren.

Met gamification aan de slag? Organiq helpt u hier graag bij. Heeft u een vraag of wilt u contact opnemen, dan kunt u ons altijd telefonisch bereiken of een e-mail sturen.